dijous, 23 de novembre del 2017

El Ferran garrotxa

 
LA RUTA EN WIKILOC

 


Comencem a caminar prop del L’antic hostal de Ca la Bruta també conegut com de Maria la Bruta o de les Mosques, és situat al costat del Pont del Valentí, a la vall de Sant Aniol a l’Alta Garrotxa, punt estratègic de pas de traginers i carboners en altres èpoques quan anaven al mercat de Tortellà i Olot provinents del Vallespir, coneguts arreu per formar part de la gran novela catalana “La Punyalada” de Marià Vayreda. Ens consta que l’hostal també surt a la pel·lícula sobre aquesta novel·la que es va rodar el 1989.
 

Passem el pont del Valentí
 seguim vora la riera i comencem a pujar , encara que la pujada no és molt forta és cons tan i molt llarga , entre boscos d´Alzines el corriol molt fresat per arribar al nostre rimer destí o millor la primera parada Teleixá
 
En una casa quasi amb ruïnes es va reformar per fer-hi un petit refugi lliure , està situat a Can Torner amb l’ajuda desinteressada dels Amics de Talaixá i del Centre Excursionista d’Olot , Una part d´aquest refugi es lliure l´altre es vigilada amb una capacitat de 12 places,aquest refugi lliure està gestionat per els usufructuaris de la vivenda del familiars del Rodri, que formen el col·lectiu "amics de Talaixá"


Talaixà és un petit nucli de població pertanyent al terme municipal de Montagut i Oix. Les cròniques daten el nucli de Talaixà als voltants del segle IX; trobant-se la primera referència escrita cap a l'any 872 . Destaca l'església romànica de Sant Martí de Talaixà, situada al peu de la serra de Talaixà (1252 m alt.), contrafort meridional del puig de Comanegra, i damunt el coll de Talaixà. L'església és esmentada ja al segle X, i fou cedida al monestir de Sant Aniol d'AgujaDes de Talaixá veiem davant nostre el cim d´el Ferran , .
Tot i que és un cim de baixa cota, amb tantes opcions per anar-hi i situat entremig d’una zona paisatgísticament interessant, no és estrany que sigui molt visitat. La opció per la cara nord supera al tram final un fort desnivell de més de dos-cents metres que resulta un bon tirapit
El Ferran és una muntanya de 985 metres que es troba al municipi de Montagut i Oix, a la comarca de la Garrotxa , Tot i que és un cim de baixa cota, amb tantes opcions per anar-hi i situat entremig d’una zona paisatgísticament interessant, no és estrany que sigui molt visitat. La opció per la cara nord supera al tram final un fort desnivell de més de dos-cents metres que resulta un bon tirapit.
 També es tenen vistes d'una gran quantitat de cims de la Garrotxa i part del Ripollès, com el Costabon, el Comanegra, El Bassegoda. I just als seus peus es pot veure el poblet (ja deshabitat) de Talaixà


 la Balma del Corneta. És una balma força profunda, amb parets i sostre de bonics contrastos negres i blancs, i amb una petita construcció humana al fons, probablement un antic dipòsit d’aigua o un forn. És una de les grutes més grans de la comarca i també té història. S’hi va trobar el cadàver d’un corneta de l’exercit lliberal manat pel General Nouvilas, derrotat a la Serra del Toix a la tercera guerra carlina (1874) quan anaven a auxiliar la capital de la Garrotxa assetjada pels Carlins. Aquest corneta, fugitiu com tant d’altres soldats, ferit i segurament sense ajuda de cap classe, va morir a la mateixa cova que li va servir de refugi.